Friday 26 August 2016

Жінка в чоловічому світі

Сьогодін мова піде про роль жінки в чоловічому світі. Зараз як ніколи всі говорять про гендерну рівність, толерантність і рівні можливості для жінок і чоловіків. Так ситуація зараз набагато краща, ніж була 100 років тому, коли жінки вважалися майже домашніми тваринами без права на роботу, освіту чи голосування на виборах.
Завдяки жінкам що постійно боролись за рівні права на право голосу і оплату праці ми зараз маємо змогу навчатись, голосувати і працювати. Але хіба все так безхмарно? Ні насправді ні. Світ бізнесу і технологій все ще належить чоловікам. Чому? Наведу просту статистику: менш ніж 5 % жінок у розвинених західних країнах займають керівні посади:

 
Також коли справа стосується співбесіди і найму на роботу - то поперше статистика говорить, що з чотирьох кандидатів лише одна жінка і відсоток, того що її оберуть є дуже малим, адже компанії віддають перевагу чоловікам, не тому, що вони більш професійні, а тому, що наприклад, вони не можуть завагітніти і піти в декретну відпустку, а це є витратами для компанії. Якби мені платили гроші, коли відмовляли в роботі на співбесіді, лише тому, що я жінка - я вже ю мала мільйон.
 
З оплатою праці все ще більш сумно. Та туж саму роботу, жінка отримає максимум 70% того, що заробляє чоловік, не зважаючи на те, що вона буде більш старанною і відповідальною. Професійний рівень і досвід теж не мають значення.
 
Жінці, щоб досягти успіху пострібно докладати в 10 разів більше зусиль ніж, чоловікові. Жінка не має права на помилку і завжди повинна бути професійною. Наведу приклад кандидатів у президенти США Хіларі Клінтон і Доналд Трамп. Це до речі, вперше в історії жінка балатується в президенти США. Кандидат жінка має набагато більший досвід в політиці, ніж кандидат чоловік, хіба це було б можливим якби це було навпаки? Жінку без досвіду не обрали б кандидатом, жінка кандидат повинна бути в 10 разів кращою, щоб її сприйняли як достойного опонента.
 
Жінка не має права виглядати непрофесійно, вульгарно чи занадто привабливо - особливо якщо говорити про такі чоловічі сфери впливу як політика чи технології. Ви не повірете, але канцлер німеччини Ангела Меркель має стиліста, який працює над тим, щоб її вигляд був якомога більш стриманим і непривабливим - адже її мають сприймати як сильного лідера, а не просто жінку.
 


Жінка, особливо молода і приваблива постійно повинна доводити свою професійність і боротися зі стереотипами. Я вже не говорю про сексуальні домагання, чи дивні натяки з боку колег чи керівництва. Жінка не може дозволити собі вдягтись дуже відверто чи занадто привабливо, інакше увага від її професіоналізму буде відвернута і чоловіки будуть її сприймати просто як секс обєкт.
 
Тому дівчата нам ще довга дорога до гендерної рівності.

 

 

 
 

No comments:

Post a Comment